Kayseri Mantısı--Ravioli of Kayseri
Malzemeler-Materials
3 kepçe Un - Fame
Kayseri Mantısı |
1 adet yumurta- egg
tuz-salt
su-water
İçi için:
Yarım kg az yaglı kıyma-lean ground beef
1 baş kuru sogan
Üzeri için:
Yogurt
3-4 diş sarmısak
Sumak
Yapılışı:
Hamurun hazırlanması
3 kepçe un , 3 beze eder.Ve 4 kişi rahatlıkla bu yemekten doyar.
Kayseri Mantısı |
Yogurdugumuz hamuru 3 eşit parçaya bölerek bezeler yapıyoruz.
Ve bekletiyoruz... yaklaşı 15 yada 20 dakika kadar.
Mantı içinin hazırlanması:
Kuru soganı , kagıt peçete üzerine rendeliyoruz,bunu yapmakta ki amacımız soganın suyundan kurtulmak içindir. Suyunu aldıgımız soganı kıymaya ilave ediyoruz , içine kırmızı pul biber ve tuz ilave ederek yoguruyoruz. Eger taze Reyhan bitkisi varsa, onu da içine kıyın harika bir aroma verir. Mantı içimiz hazır.
Kayseri Mantısı |
Bezenin birini alıp fazla ince olmayacak şekilde açıyoruz ve kare şeklinde parçalara bölüp , orta kısmına mantı içi koyup 4 kenarı tutup tepede birleştiriyoruz.Bohça gibi oluyor.
Not: Buna Kayseri'de börek aşı kapama derler ama ben orijinal Kayseri mantısı katlamasını beceremedigimden bohça gibi yapıyorum.:))))
Bu şekilde 3 bezeyi açıp dolduruyoruz.
Tepsiye yaydıgımız mantıları az biraz kendini toplasın diye bekletiyoruz.
Kayseri Mantısı |
Not: Artan mantı içini köfteler haline getirip ,mantı suyunu indirmeye yakın içine atarsanız,çok nefis bişi oluyor tavsiye ederim.Degişik bir köfte tadı var.Deneyin derim.Ben özellikle bu köfteleri çok sevdigimden ,mantı içini yarım kilodan fazla et kullanıyorum ve kişi başına mantı yerken tabaga 4 yada 5 tane köfte koyuyorum.
İsterseniz doldurdugunuz mantıyı, tepside az biraz kurutup,(birbirine yapışmayacak şekilde) poşetlere doldurup derindondurucunuza atabilirsiniz.Canınızın istediginde çıkarıp pişirirsiniz.
Mantının Pişirilmesi:
Biz Kayseri'liler mantıyı sulu yeriz,ama bazıları haşladıktan sonra üzerine salçalı sos döküp ,sarmısaklı yogurt ile servis eder.
Kayseri Mantısı |
Bunun için tencereye su ve tuz koyup (mantılar içine gömülecek kadar) kaynamasını bekliyoruz.
Kaynayan suyun içine mantılarımızı atıyor ve haşlıyoruz.
Not: Haşlandıgını şöyle anlarsınız.
Mantıyı suya attıgınız da dibe çöker,pişen mantılar suyun yüzüne zıplar,suyun yüzüne tüm mantılar çıktıgında mantınız pişmiş demektir.
Kayseri Mantısı |
Az sulu bıraktıgımız mantımızın üzerine ,başka bir tencerede hazırladıgımız etsuyunu ilave edip birkaç dakika kaynatıyoruz.Fazla degil ama ....
Daha sonra sarmısaklı yogurt ve sumak ile servis ediyoruz.
Et Suyunun Hazırlanması:
Tencerenin içine az biraz yag koyup,salça ilave ediyoruz .Su ve tuz ilave edip kaynatıyoruz.Ben ayrıca kendi yaptıgım etsuyundan birkaç bölümde ilave ediyorum,baya lezzetli oluyor.Et suyu yapımım burada isterseniz inceleyin http://hobimrengarenk.blogspot.com/2015/12/etsuyuyapimi.html
Daha sonra eger mantı içiniz arttı ve köfte yaptıysanız köfteleri bu suyun içine atın o da pişsin.
Sonra bu karışımı haşladıgımız mantımızın üzerine döküp bir iki tıkırdatıyoruz.Fazla kaynatmıyoruz.
Afiyet bal şeker olsun.:)))
Kayseri Mantısı |
Susuz Mantı Yapımı:
Sadece haşladıktan sonra işlemi degişiyor. O da şu şekilde olacak.
Mantıyı tuzlu suda haşladıktan sonra ,mantının suyunun tamamını kevgire dökerek atıyoruz.Susuz bir mantı kalıyor.
Bunun üzerine yagda parçaladıgınız domates sosunu döküp , sarmısaklı yogurt ile servis yapıyorsunuz.Tabi sumagı unutmuyoruz.:))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder