26 Aralık 2015 Cumartesi

Sucukici Yapimi

Sucuk İçi Yapımı--sausage making--


Sizlere burada sucuk nasıl hazırlanırı göstermeye çalışacagım.

Kayseri de sucuk içi diye tanımladıgımız , aslında sucugun ta kendisi olan tarifi verecegim.

Bagırsaga doldurursanız sucuk oluyor, kavurup yerseniz sucuk içi oluyor.:)))

Bir Kayseri'li olarak sucuk yapımı çocuklugum da şenlik gibi olurdu.Ev hanesi için hemen tavada

kavrulur, ekmek içine konur ve yenirdi.Büyüklerimizin bunu yapma amacı, hem tuzunu ve baharatını
hemde yag miktarını kontrol etmekti.


Daha sonra bagırsaklara doldurulmadan top top yapılır ve  komşulara dagıtılırdı.

Eski komşuluklar bir başka güzeldi heralde , ya da bana öyle geliyor, bilemem.Evinde yaptıgını

mutlaka komşunla paylaşırdın. Şimdi bırakın paylaşmayı ,Allah'ın selamını vermeye korkar hale

geldik. Yazık çok yazık.


Malzemeler -materials

Sucuk İçi


1 Kgr Yaglı Dana Kıyma ( tek çekilmiş olacak)

1 Baştan az fazla  Sarmısak

2 Tatlı Kaşıgı Kimyon

2 Tatlı Kaşıgı Kırmızı Biber

5 Çay KaşıgıTuz



 Yapılışı:

Not:Sucukta önemli olan yag miktarıdır.

Yagsız etten yaparsanız yavan olur, dana etine 1/4 oranında koyun eti katarsanız yumuşak olur ,koyun etinin  kokusunu sevmeyenler için ise en ideali , yaglı dana etinden yapmaktır.

Ben yaparken yaglı dana etini tercih ediyorum.Eger yag miktarı azıma gelirse üzerine sıvı yag ilave ediyorum.


Gelelim sucuk içimizi yapmaya.

1-Sarmısakları havanda eziyoruz.




Sucuk İçi


2-Tek çekilmiş dana kıymamızı , içine tuzu ilave ederek kavurmaya başlıyoruz.Tuzu peşin koymamızın sebebi, kıyma tuzu yiyince darmadagın olur ,top top kalmaz.







3-Kavurma işlemi tamamlanmadan içine ezdigimiz sarmısagı koyarak kavurma işine devam ediyoruz.


Sucuk İçi


Et suyunu salınca kimyon ve toz kırmızı biberi ilave ediyoruz.Suyu bitince sucuk içimiz yemeye hazır.

Pişen sucuk içimizi çinko kaplara  koyarak buzdolabında 

 saklarsınız.Yiyeceginiz zaman alır , ısıtır yersiniz.

Afiyet bal şeker olsun.



Sucuk İçi



Sucuk Yapımı

Sucuk yaparken kavurma işlemi yapmıyoruz.

Eti ,ezilmiş sarmısagı,kimyon,kırmızı biber ve tuzu  iyice yoguruyoruz.

Daha sonra sıcak suda haşladıgımız bagırsakların içine ,ev tipi et kıyma makinasının  agzına huni

takarak dolduruyoruz.

Et kıyma makinalarında, mutlaka sucuk , sosis doldurmak için hunisi  vardır.

Bagırsagın ucunu huniye takıp, aynı kıyma çeker gibi sucuk hamurunu dolduruyoruz.

Doldurma işlemi bittikten sonra isterseniz bogumlar halinde baglarsınız , isterseniz kangal haline

getirirsiniz.

Bogumların ya da kangalın birkaç yerine igne batırıp, balkonunuza asarak kurumaya bırakırsınız.

Not: İgne batırmakta ki amaç kurumayı hızlandırmak ve küflenmesine engel olmak içindir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder