31 Ağustos 2015 Pazartesi

Domates Salcasi

Domates Salçası ---Tomato Paste --


Burada  kışın agız tadıyla bol bol yiyecegimiz domates ve kırmızı etli biber ( kapya) karışımı salça yapımını dilimin döndügünce anlatmaya çalışacagım.


Gerekli Malzemeler --Material


8 kg Salçalık domates --sauceboat tomatoes

2 kg Etli Kırmızı Biber(kapya)---Red pepper

4 Yemek Kaşıgı Kaya Tuzu

1 Yemek Kaşıgı Zeytinyagı

Salçayı yapmak için  şu yolu takip edecegiz.

Red pepper
Red pepper


1-Yıkayıp ,çekirdeklerini aldıgımız kırmızı etli biberimizi ,(buna Kapya diyorlar) ,hiç bir işlem yapmadan (haşlama  veya közleme),çig olarak robotta parçalayıp  bir kenara alıyoruz.







crushed tomatoes
crushed tomatoes


2-Daha sonra yıkadıgımız domatesleri tenceremize dogruyoruz.
Bunu yaparken, tencerenin yarısına kadar domatesi dogradıktan sonra ,üzerine 2 yemek kaşıgı kadar tuzu serpiyoruz,sonra kalan domatesleri dogruyoruz ve en üste kalan 2 yemek kaşıgı tuzu ilave ediyoruz.




crushed tomatoes
crushed tomatoes

3-Bu işlemi yaptıktan sonra tenceremizin agzını kapayıp , bir tam gün ya da  ögle saatlerinde dograma işlemini yaptıysanız, ertesi gün sabaha kadar   bekletiyoruz.
Bunu yapmakta ki amacımız, tuz sayesinde domatesin etli kısmı iyice erisin ve domates bolca su salsın diyedir.





crushed tomatoes
crushed tomatoes

4-Bir gece bekleyen domatesimizi ocagın üzerine koyup ,kaynamaya bırakıyoruz.

Resimde gördügünüz gibi domatesin suyu çekilene kadar ve kabuklar görüldügü, üzere domatesin etini bırakana kadar kaynatıyoruz.

Artk pırtlamaya başlayınca, yani suyu iyice azalınca ocaktan alıyoruz.





crushed tomatoes
crushed tomatoes


5-Kaynayan domates içinde kalan fazla suyu, bir süzgeç yardımıyla başka bir kaba alıp süzdürüyoruz.

Tencerede sadece ezilmiş domatesimiz kalıyor.








tomato paste machine
tomato paste machine
6-Yan tarafta resmi görülen salça makinası yardımı ile tenceremizde ki domatesleri ,bu makinadan geçiriyoruz.

Ben delikli kısımların üzerini streç ile kaplıyorum ki, domatesi çekerken etrafa fazla sıçrıyor,her taraf berbat oluyor.Bu buluşum sayesinde mutfagım fazla kirlenmiyor.:))

Not:Bu makinayı nereden bulurum diyenlere, İstanbul da oturanlar Eminönü-Tahtakale yi dolaşırlarsa  görürler.25 ile 35 TL civarında fiyatı var.Salça makinası diye arayın.



tomato paste machine
tomato paste machine


 7-Resimde görüldügü gibi ,çekirdegi,kabukları ve etli kısmı birbirinden ayrılan domatesim salça olma yolunda hızla ilerliyor.






tomato paste
tomato paste
8-Domateslerin makinadan geçme işi bitince,önceden robottan geçtigim kırmızı etli biberleri( Kapya) ,süzgeç yardımıyla aldıgım fazla suyun tamamını (sakın suyu atmayın asıl gıda orada) ilave edip bir güzel kaynatıyoruz.

Salça püt püt edene kadar kaynatıyoruz.Yani etrafa sıçramaya başlayana kadar.Etrafa sıçramaya başlayınca  zeytinyagını ilave ediyoruz ve az biraz daha kaynadıktan sonra  salça tamamdır.

Eger hazır salça gibi koyu isterseniz ,eliniz kolunuz yana yana kaynatmaya devam edin.


tomato paste
tomato paste

9-Ben fazla koyu salça yapmanızı ,ev ortamında hiç tavsiye etmem ,zira ne tavan kalır ,ne ocak kalır, ne de yanmadık eliniz kolunuz kalır.En iyisi sos kıvamında bırakmak.

Hazırladıgınız sosu şişeler doldurup,iyice kaynattıgınız yeni kapaklarla kapayıp ,ters yatırın ve üzerine bezlerle örtün .Bir gün bekledikten sonra raflarınıza dizebilirsiniz.


Benden bu kadar.:))Afiyet bal şeker olsun.

Not: 8 kg domatesten 400 gr posa yani, çekirdek ve kabuk çıkmaktadır.Fazla zarar etmiyoruz.:D

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder