Domates Salçası ---Tomato Paste --
Burada kışın agız tadıyla bol bol yiyecegimiz domates ve kırmızı etli biber ( kapya) karışımı salça yapımını dilimin döndügünce anlatmaya çalışacagım.
Gerekli Malzemeler --Material
8 kg Salçalık domates --sauceboat tomatoes
2 kg Etli Kırmızı Biber(kapya)---Red pepper
4 Yemek Kaşıgı Kaya Tuzu
1 Yemek Kaşıgı Zeytinyagı
Salçayı yapmak için şu yolu takip edecegiz.
Red pepper |
1-Yıkayıp ,çekirdeklerini aldıgımız kırmızı etli biberimizi ,(buna Kapya diyorlar) ,hiç bir işlem yapmadan (haşlama veya közleme),çig olarak robotta parçalayıp bir kenara alıyoruz.
crushed tomatoes |
2-Daha sonra yıkadıgımız domatesleri tenceremize dogruyoruz.
Bunu yaparken, tencerenin yarısına kadar domatesi dogradıktan sonra ,üzerine 2 yemek kaşıgı kadar tuzu serpiyoruz,sonra kalan domatesleri dogruyoruz ve en üste kalan 2 yemek kaşıgı tuzu ilave ediyoruz.
crushed tomatoes |
3-Bu işlemi yaptıktan sonra tenceremizin agzını kapayıp , bir tam gün ya da ögle saatlerinde dograma işlemini yaptıysanız, ertesi gün sabaha kadar bekletiyoruz.
Bunu yapmakta ki amacımız, tuz sayesinde domatesin etli kısmı iyice erisin ve domates bolca su salsın diyedir.
crushed tomatoes |
4-Bir gece bekleyen domatesimizi ocagın üzerine koyup ,kaynamaya bırakıyoruz.
Resimde gördügünüz gibi domatesin suyu çekilene kadar ve kabuklar görüldügü, üzere domatesin etini bırakana kadar kaynatıyoruz.
Artk pırtlamaya başlayınca, yani suyu iyice azalınca ocaktan alıyoruz.
crushed tomatoes |
5-Kaynayan domates içinde kalan fazla suyu, bir süzgeç yardımıyla başka bir kaba alıp süzdürüyoruz.
Tencerede sadece ezilmiş domatesimiz kalıyor.
tomato paste machine |
Ben delikli kısımların üzerini streç ile kaplıyorum ki, domatesi çekerken etrafa fazla sıçrıyor,her taraf berbat oluyor.Bu buluşum sayesinde mutfagım fazla kirlenmiyor.:))
Not:Bu makinayı nereden bulurum diyenlere, İstanbul da oturanlar Eminönü-Tahtakale yi dolaşırlarsa görürler.25 ile 35 TL civarında fiyatı var.Salça makinası diye arayın.
tomato paste machine |
7-Resimde görüldügü gibi ,çekirdegi,kabukları ve etli kısmı birbirinden ayrılan domatesim salça olma yolunda hızla ilerliyor.
tomato paste |
Salça püt püt edene kadar kaynatıyoruz.Yani etrafa sıçramaya başlayana kadar.Etrafa sıçramaya başlayınca zeytinyagını ilave ediyoruz ve az biraz daha kaynadıktan sonra salça tamamdır.
Eger hazır salça gibi koyu isterseniz ,eliniz kolunuz yana yana kaynatmaya devam edin.
tomato paste |
9-Ben fazla koyu salça yapmanızı ,ev ortamında hiç tavsiye etmem ,zira ne tavan kalır ,ne ocak kalır, ne de yanmadık eliniz kolunuz kalır.En iyisi sos kıvamında bırakmak.
Hazırladıgınız sosu şişeler doldurup,iyice kaynattıgınız yeni kapaklarla kapayıp ,ters yatırın ve üzerine bezlerle örtün .Bir gün bekledikten sonra raflarınıza dizebilirsiniz.
Benden bu kadar.:))Afiyet bal şeker olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder