20 Aralık 2015 Pazar

sosyetemantisi

Sosyete Mantısı --Ermeni Mantısı--society mantissa--


Kayseri' de bu mantıya büyüklerimiz Ermeni mantısı derdi.Kayseri'liler bu mantıyı Ermeni'lerden ögrenmiş. Sonra ne oldu bilinmez ,yeni nesil buna Sosyete Mantısı diyor.

Verecegim tarifte 4 kişi rahatlıkla doyar.


Gerekli Malzemeler-Materials


4 Adet Yufka
society mantissa
society mantissa

500 Gr ( Yarım kilo) Dana Kıyma (orta yaglı olacak)

1 Çay bardagı Ayçiçek yagı

1 Çay bardagı Sulu yogurt

1 Adet Yumurta

1 Çay bardagı Et suyu ( bulyonda olabilir,su da eritmek kaydıyla)

1 Çay bardagı Biber salçası (biber salçası az olacak zira çok keskin oluyor,domates tadını bastırıyor.)

1 Su bardagı Domates salçası

4 ya da 5 diş Sarmısak

1 kase Süzme yogurt ( suyu alınmış yogurt)

Tuz.


Yapılışı:

İlk yapılacaklar:

500 Gr kıymayı , içine sadece tuzunu atarak az biraz yag ilavesi ile kavurup ,bir kenara alın.

Not: Kıymayı kavururken tuzu ilk başta atarsanız , kıyma top top kalmaz ,dagılır.

Hamur sosu:Yogurt , ayçiçek yagı ve yumurtanın beyazını bir kapta karıştırın. ( Bu yufkaların içine sürülecek. )


Ermeni mantısı
Ermeni mantısı

1- Yufkaları üst üste yayın ve 4 parçaya bölün.

Her kata önce hamur sosundan sürüp,üzerine kıyma ilave ediyoruz.
Yanda görüldügü gibi.







Sosyete mantısı
Sosyete mantısı
2-İçine hamur sosu ve kıyma koydugumuz yufkayı ,önce rulo haline getiriyoruz,daha sonra kendi ekseni etrafında döndürerek gül haline getiriyoruz.

Ve yaglanmış tepsiye diziyoruz.Yumurta sarısının üzerine sürüp nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz. 

3-Pişen mantıyı fırından çıkarmadan  önce , üzerine et suyunu dökerek suyu çekmesinni saglıyoruz.Etsuyu tarifi burada http://hobimrengarenk.blogspot.com/2015/12/etsuyuyapimi.html

Not:Burada dikkat edilecek olan , suyu tamamen çektirmeyin , dibi az sulu kalsın.

Pişen mantımızı servis tabagına alıyoruz.

 Üzerine domates ve biber salçasından yaptıgımız sosu döküp,üzerine sarmısaklı yogurt ilave ediyoruz.

Afiyet olsun.:))
Sosyete mantısı
Sosyete Mantısı












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder