14 Şubat 2015 Cumartesi

Tabak


Agaç Biçimlendirme-Scroll Saw--



Agaç biçimlendirme denilen bu yönteme ,İngilizce testere kaydırma anlamına gelen ,scroll saw deniliyor.


Bunun için aşagıda yazdıgım malzemelere ihtiyacınız olacak.


Agaç biçimlendirme için gerekli olan malzemeler-the materials required



1-Kıl testere kolu
 
2-Kıl testere ucu ;1-2-3-4 numara kullanılacak.

3-Törpü takımı (  paket içinde 9 adet olarak satılanlardan tavsiye ederim.İncesi , kalını,3 kenarlısı falan)

 Genelde 2 ve 3 numaralı uçları kullanacagız. (Alırken ahşapta kullanacagınızı belirtiniz.)


4-Zımpara Kagıdı 150-220 ve 1000 Numara olacak ve bunu da alırken ahşapta kullanacagınızı belirtin.


tezgah
Ahşap Tezgah
5-Ahşap Tezgah

6-İşkence


7-Gratuar bıçagı (Diger tabirle mimar bıçagı)

8-Tutkal ( Ahşap yapıştırma tutkalı)


9-Modeli ahşaba yapıştırma tutkalı ( bunu kendimiz yapacagız) tarifi aşagıda ....



10-Ve ilk defa bu işi yapacaksanız Kavak agacı kullanmanızı tavsiye ederim.Zira kavak agacı en hafif ,işlemesi kolay bir agaçtır.


Modeli Ahşaba Yapıştırma Tutkalı Yapımı :


Bunun için nalburdan duvar kagıdı yapıştırma tutkalı (toz halinde satılır) 1 torba alıyoruz.Yaklaşık 1 kg lık olanlardan.

Sonra bir kavanoza bu tutkaldan 1 yemek kaşıgı kadar koyup üzerine agır agır su dökerek akışkan bir sıvı elde ediyoruz. Dikkat edin fazla sulu yada fazla katı olmasın özellikle katı olmasın.Zira tutkal zaman içinde koyulaşır.İçme suyundan biraz yogun gibi olacak.



Şimdi sizlere en basitinden kavak agacı ile bir meyve sepeti nasıl yapılır anlatacagım.



A-Meyve Tabagı-fruit plate


scroll saw plate
scroll saw plate


1- Kavak agacı  8mm kalınlıgında(kontroplak) olacak ve yapacagımız meyve sepetinin çapı 30 cm civarında .Bunu dilediginiz çapta yaparsınız.Ama ilk kez bu işe giriyorsanız.,30cm den yapmanız iyi olur , çünki  keseceginiz alan ne kadar geniş olursa , o kadar rahat edersiniz.

Bunu kavak agacımıza yapıştırırken , kagıdın esneme payını düşünerek , agacı 35X35 cm olarak kestirmenizde fayda vardır.



Agacın ön ve arkasını 150 numara zımparamızla bir güzel zımparalıyoruz. Elimizi sürdügümüzde ,elimize hiç bir pürüz degmeyecek şekilde.Ve zımpara yaparken sakın elinizi saga sola ,rasgele sallamayın.Ahşabın suyuna göre tek yönde zımparalayın.Suyundan maksat , ahşaba baktıgınızda zaten görürsünüz, belli belirsiz çizgiler vardır .Bunu zamanla anlarsınız.Yani kısaca ahşabı enine degil , boyuna tek yönde zımparalayınız.



2-Şimdi sıra modeli yapıştırmaya geldi.Modelimizin bir adet fotokopisini çektiriyoruz ve zımparaladıgımız ahşabın üzerine , kendi hazırladıgımız tutkalı sürüyoruz.Sıkı tutmasını isterseniz modelin tersine de sürersiniz, ama ben bunu tavsiye etmem.Çünki yapıştırırken model yırtılabiliyor.



scrollsaw
scroll saw  pattern
Modeli ahşabımıza yapıştırıyoruz.Bu arada model de kabarmalar (hava boşlukları ) oluşabiliyor.Bunu gidermek için kuru bir bezle ,modeli yırtmadan bastırarak, modelin ahşapla bütüşmesini saglıyoruz.Model kuruduktan sonra , ahşabın tersini çevirin , bu sefer ters tarafa , rasgele beyaz renkte bir kagıt yapıştırın.Bunu yapmakta ki amacımız ,ahşabı keserken kıymıkların çıkmasına engel olmak.Beyaz renk seçmekte ki amacımız ise renkli kagıdın rengini ahşap emmesin.





3-Modelimiz kuruduktan sonra sıra kesmeye  geldi.:))Ahşabı biçimlendirirken genelde , en ortadan , dışa dogru kesme işlemi yapılır ama bu modelde biz ,dıştan içe dogru gidecegiz.

Şimdi ahşaba yapıştırdıgımız modelin , dış tarafta kalan kısmını yani model fazlalıgını  , tam çizgilerin üzerinden , içe yada dışa dogru fazla kaydırmadan kesip atalım. Ufak tefek kaymalar olsa bile dert etmeyin , elimizda törpülerimiz var:))) Yukarda görüldügü üzere, meyve sepetimizin 7 parçası ve bir de göbegi kaldı.



4.Dışta kalan fazlalıkları kestikten sonra ,kıl testeremizin girecegi büyüklükte ince delikler açıyoruz.Yukardaki resmide kırmızı renkte gösterdigim kısımlardan delikleri açtıktan sonra ,ilk önce en dıştaki kenarı çıkarıyoruz.Delikler tam köşelerden açılacak aman dikkat!!!!





scrollsaw
scrollsaw

Aşagıda görüldügü gibi tüm parçalar çıkarılacak ve elimizde sadece ve sadece göbek kısmı kalacak.İşin en zor kısmını başarıyla geçtik.Kendi kendimizi şımartmak için hemen bir kahve içebiliriz.:))








scrollsaw
scrollsaw


5-Göbek kısmını isterseniz boş bırakın ,isterseniz benim yaptıgım gibi , bir başka model uygulayın.Model yapıştırmayı biliyorsunuz artık , aynı şekilde yapacagız.

Ben model uyguladım ve bunu Gratuar bıçagı yardımıyla oydum.Gratuar bıçagını kullanırken , bıçagı ne kadar dik tutarsanız oyuklar o kadar muntazam çıkar.Bunu unutmayınız lütfen...




6-Şimdi sıra tek tek bu kesilen kısımları törpülemeye  geldi.Tüm parçaları kesilen kısımların , iç ve dışını muntazam bir biçimde modelimizi bozmadan törpülüyoruz.Törpüyü kullanırken çemberin dış kısmında düz, iç kısımları törpülerken ise bir kenarı yuvarlak olan törpü kullanınız.Çünki , dışta yuvarlak törpü kullanırsanız içe kaçmalar olur ki ,bunu hiç istemeyeiz degil mi?:))



7-Artık işin sonuna yaklaştık sayılır ....Halkaları iç içe geçiriyoruz.
Burada dikkat edecegimiz nokta şu ;Kıl testeremizin girdigi deliklerin oldugu kısımlara, kurşunkalemle işaretler koyalım ki ,halkaları kolay yerleştirelim, aksi takdirde baya ugraşırsınız.
Bir araya getirdigimiz meyve sepetimizi son bir kez, önce 220 ,en son 1000 numaralı zımparamızla bir güzel zımparalıyoruz.



Artık sepet halkalarımız montaja ve sonra da boyamayı hazır demektir.


  
İşte meyve tabagımızın bitmiş hali. 



scrollsaw
scroll saw plate









  *****Ahşap ile ilgili yaptıklarımın kalıplarını genelde şu siteden alıyorum.

http://scrollsawworkshop.blogspot.com.tr/

 














   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder